Om Väskinde Allmänna Idrottssällskap

Väskinde AIS är en idrottsförening hemmahörande i Väskinde, en socken strax norr om Visby på Gotland.

Historik
VAIS bildades 7 april 1929 och har under årens lopp haft många aktiviteter, med större och mindre framgångar. Under 1970-talet hade VAIS framgångsrika lag i basket och volleyboll och det fanns också bowling och tyngdlyftning på programmet. Under 1980-talet var mer än 200 aktiva spelare engagerade i VAIS fotboll och lagen hade framgångar i de serier de deltog i.

En eldsjäl i Vais berättar:

För Bertil Olsson, 81 från Väskinde har idrotten varit nummer ett hela livet. Vi träffades för en pratstund på Björkome där Bertil tillbringat så stor del av sitt liv och där han lagt ner så otroligt mycket tid och arbete. Det blev någon timme av prat om det som varit och hur det var då på den tiden när Bertil var aktiv.

Bertil föddes i Lärbro och kom till Väskinde som 13-åring.

-  ­Jag började med fotboll i Vais och hade John Mörrby som tränare. Vi drog i gång 1950-55 någon gång och var i Bro ett tag, säger Bertil.

Sedan drog man igång ett A-lag, division 6 hette det då. Det fanns inget div 4 på Gotland på den tiden. Bertil berättar att efter sju-åtta år tappade man tre-fyra spelare och det var lite av en kris. Fotbollen var i botten.

Vais första lag

Men Bertil och Affe Johansson drog igång ett nytt lag, ett ”gubblag” som spelade i gubbserien på Gotland. Detta sedan man byggt två omklädningsrum och en samlingslokal. Innan dess hade man en länga där gräsplanen är nu.

Varje år hade man basar med dans på Björkome för att få in pengar.

-  Då fick man inte sälja öl, men vi köpte ut öl och sålde och tjänade massor av pengar på det, men det är ju preskriberat nu, säger Bertil.

1941 hade VAIS ett damlag och det var sensation då. Bertil minns att VAIS hade rött och vitt från början, sedan har det blivit blått.

Basket var stort på den tiden och VAIS var de första distriktsmästarna på Gotland.

- Vi började med basket som vinterträning för fotbollen och tränade på Norrbacka, berättar Bertil.

Bordtennis var också populärt. Då spelade man i skolan och fick börja med att bära ut alla bänkar, spela och sedan bära in allt igen.

Bertil har varit 12 år i Gotlands fotbollförbund som ordförande i domarkommittén, han har varit ordförande i VAIS i 12 år och han har dömt fotboll i 23 år.

Damlag 1941

-Men inte så högt upp, jag gick på linjen i fyran, säger han.

Bertil hade många minnen att berätta och många roliga episoder som när han såg en match i div 4 mellan AIK och Bromsten på Gutavallen.

-Knivsta Sandberg gick på löparbanan, Evert Ahlqvist vinkade men det skulle han inte ha gjort och Knivsta ropade ”hör du flaggjunkaren, vad vinkar du för?” Bara en ren reflex, blev svaret, berättar Bertil.

Han berättar också om när de började bygga på Björkome och Bertil, Hasse Bergvall, Kege Lantz, Rose-Marie Karlström och Kurt Petterson var i styrelsen.

-Vi jobbade ihop i sex-sju år och det var en underbar styrelse, då fick vi mycket gjort, säger Bertil.

Bland mycket annat blev det berättelser om hur de fick lappa i rabbishål för att grabbarna skulle kunna spela fotboll. Det var lättare då att få tag i folk, både i styrelse och med andra jobb.

-Idag är folk så upptagna, menar Bertil.

Det har hänt mycket på Björkome de sista åren. Byggnader har målats om bland annat och det har rustats en hel del både ute och inne.

Vad tycker du om Börkome i dag?

- Det är jättefint, exemplariskt.

Damlaget framför den första klubblokalen

Nutid
Föreningen har för närvarande fyra sektioner - fotboll, varpa/boule samt Padel. Dessa sektioner presenteras närmare på deras egna sidor.
VAIS har en träningsanlägging som heter Björkome IP på området finns det en fullskalig 11-manna gräsfotbollsplan (A-plan), en fullskalig 7-manna gräsfotbollsplan (B-plan) , samt en 5-manna gräsfotbollsplan (B-plan). I direkt anslutning till vår planer finns kansliet samt vår uthyrninganläggning.

Björkome IP erbjuder idrottsföreningar, skolklasser och privatpersoner ett boende för upp till 32 personer åt gången i vandrarhemslogi samt ett samlingsrum. I en fristående byggnad har vi även en separat samlingslokal på ca 90 kvadrat som vi hyr till utbildningar, planeringsmöte mm

Vais har även en fullskalig enklare gräsfotbollsplan för elvamannaspel (C-plan), som ligger några hundrameter ifrån anläggningen. Den lämpar sig för försäsongsträning (normalt från mars månad). Varpan tränar och kastar i anslutning till C-planen.